Ter Hooge

Op Walcheren stonden ooit 200 kastelen en buitenplaatsen; daarvan resteren er slechts 15. Ter Hooge, direct ten westen van Middelburg, is er één van. Van het oorspronkelijke kasteel, waarvan de eerste vermeldingen uit de dertiende eeuw dateren, is weinig over. De familie Van Borssele liet rond 1620 het vervallen middeleeuws kasteel verbouwen tot een tweelaags huis met traptoren. Toen hier halverwege de 18de eeuw twee vleugels en een tweede toren aan werden toegevoegd, ontstond de huidige fraaie hoofdhuis.

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verlieten de toenmalige bewoners graaf en gravin Van Lynden-Calkoen Kasteel Ter Hooge. Door de hoge kosten voor het herstel en de almaar stijgende personeelskosten was het voor de Van Lyndens niet mogelijk na de oorlog terug te keren. Ze belandden na enkele omzwervingen op huis Berkenbosch in Oostkapelle. In 1950 werden het huis en landgoed ondergebracht in de familiestichting Lynden Ter Hooge. De stichting is verantwoordelijk voor de instandhouding van het landgoed. Het hoofdhuis is nu in appartementen verdeeld. Landgoed Ter Hooge is inmiddels meer dan 150 jaar (in-)direct in handen van de familie Van Lynden.

Rond het huis ligt een park in landschappelijke stijl, dat in de vroeg 19de eeuw werd gerealiseerd. De slotgracht en rechthoekige waterpartijen werden toen omgevormd tot slingerende vijvers, waarmee de geometrische aanleg van oudere datum verdween. De parkaanleg is tijdens de inundatie van Walcheren in 1944-’45 erg aangetast. Er is toen veel geboomte verloren gegaan, maar dit is nadien opnieuw ingeplant op het oude landschappelijke patroon.

Luister ook naar de podcast Mina & Mevrouw van Maartje Duin, achterkleindochter van de hierboven genoemde laatste bewoners, via NPO Luister, Spotify, Apple Podcast en alle andere podcastsapps. Het beschrijft o.a. de relatie tussen de Gravin Van Lynden en het dienstmeisje Mina, die bijna 50 jaar geduurd heeft.

Kasteel Ter Hooge is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’, dus met diverse onderdelen, zoals het hoofdhuis, de historische  parkaanleg, een oranjerie en enige dienstwoningen waaronder boerderij.

Foto: Flickr – Creative Commons – Henk Kosters.

 

Toegankelijkheid

Het kasteel en de directe omgeving zijn om privacy-redenen niet toegankelijk voor bezoekers.

Het park is wel grotendeels opengesteld voor wandelaars.

In het park worden ook rondleidingen georganiseerd. Meer informatie (data, kosten) is te vinden op de website www.ivn.nl. Aanmelden is noodzakelijk.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni