‘t Spijker is een middeleeuws gebouw dat oorspronkelijk als voorraadschuur voor het kasteel Brakel diende, maar al in 1318 ervan gescheiden was als een niet leenroerig goed.
Het is een rechthoekig bouwwerk met een hoog 14e-eeuws oostelijk deel en daarnaast een lager westelijk deel uit de 17e en 18e eeuw. In het uiterste westen daarvan vindt men een betraliede nis uit de 19e eeuw, met daarboven een beschilderde gedenkplaat.
In 1837 kwam het huis weer bij het kasteel Brakel en werd er een slotgracht rond ‘t Spijker gemaakt. Hierover is een gemetselde bakstenen brug met ijzeren hek en bakstenen pijlers gebouwd.
Huis ‘t Spijker, het 16e-eeuwse bruggehoofd van de Kerkbrug, de 19e-eeuwse brug en de tuin- en parkaanleg zijn sinds 2005 beschermd als onderdeel van complex historische buitenplaats Brakel. De tuin is deel van het 19e eeuws landschapspark van Brakel. Huis ‘t Spijker is in particulier bezit.
Foto: Wikipedia
Toegankelijkheid
Het huis ‘t Spijker en de tuin zijn goed zichtbaar vanaf de weg. Om privacy redenen zijn het huis en tuin niet toegankelijk. Op een groot deel van de rest van het landgoed Brakel (in eigendom van Stichting Het Geldersch Landschap) kun je wel wandelen.