De oudst bekende vermelding van De Wildenborch dateert uit 1371, toen het eigendom was van de roofridder Sweder Rodebaert van Wisch. Aangenomen wordt dat het huis toentertijd uit een versterkte, vierkante woontoren bestond die werd omgeven door meerdere grachten. Bovendien lag het complex in een moerassig gebied, waardoor het huis een bijna onneembare vesting was.
In 1780 werd De Wildenborch gekocht door de kolonel en kapitein ter zee Damiaan Hugo Staring. Het kastelencomplex was inmiddels vervallen: alleen de poorttoren was nog overgebleven. Damiaan Hugo liet aan weerszijden van de toren een woonvleugel bouwen, waardoor het geheel het aanzien van een landhuis kreeg.
Sinds de 18de eeuw is de familie Staring – afgezien van een korte onderbreking – aan de Wildenborch verbonden gebleven. Diverse leden uit dit geslacht hebben het goed bewoond en ontwikkeld tot een historische buitenplaats met een groot landhuis en een ruime, parkachtige tuin.
De Wildenborch is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’ met diverse complexonderdelen.
Foto: Flickr – Creative Commons – Frans Peeters.
Toegankelijkheid
Het parkbos is vrij toegankelijk.
De tuinen die nabij het huis liggen zijn alleen op bepaalde dagen te bezichtigen. Voor groepen kan echter een aparte afspraak worden gemaakt voor een rondleiding door de tuinen. Meer informatie over de toegankelijkheid van de tuinen is te vinden op de website van de buitenplaats.
Het huis is om privacy-redenen niet voor publiek toegankelijk.