De eerst bekende vermelding van buitenplaats Wegdam dateert uit 1400, toen Reinholt en Wolter van Coeverden door de Utrechtse bisschop werden beleend met het goed ‘Weecdam’. Het betrof destijds niet meer dan een boerderij.
Het huidige huis is blijkens een wapensteen boven de ingang in 1758 gebouwd voor het echtpaar Johan Heidenrijk van Coeverden tot Wegdam en Allegonda Isabella van Raesfelt. Na de dood van zijn zoon Arend Daniel (- 1849) kwam Wegdam door erfenis in handen van de familie Meyjes. In 1897 verkochten de erven Meyjes het landgoed aan Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer, de vrouwe van Weldam een landgoed dat vlak bij Wegdam ligt. Sinds die tijd valt het Wegdam onder Weldam.
Het is aan drie zijden omgracht. Binnen deze omgrachting staat ook het bouwhuis. Er is sprake van slechts één bouwhuis (in plaats van twee); in Twente spreekt men in zo’n geval van ‘vleugellam’.
Het geheel ligt in een bosrijk landschap met een lanenstelsel, akkers en weiden. Bijzondere elementen in de aanleg zijn een uitkijkheuveltje, de ‘Kiekenbelt’ genaamd, en een niervormige waterpartij met een eiland.
Het geheel is rijksbeschermd als complex historische buitenplaats met de onderdelen woonhuis, historische tuin-en parkaanleg, boerderij, bouwhuis e.a.
Foto: Creative Commons – Kasteelbeer.
Toegankelijkheid
Het landgoed is opengesteld voor publiek.
Het huis en de directe omgeving zijn om privacy-redenen echter niet toegankelijk voor bezoekers.