Bellinckhof

Bellinckhof is een buitenplaats in Almelo, gebouwd in de jaren twintig van de 20e eeuw door de textielfabrikant Ten Cate.

De naam Bellinckhof is ontleend aan de voormalige havezathe die vroeger op ongeveer 500 meter ten zuidoosten van het huidige huis heeft gestaan.

In 1913 kocht Johannes ten Cate de gronden aan de Wierdensestraat om er een landhuis te bouwen. In navolging van fabrikanten elders in Twente wilde ook hij zich met zijn gezin buiten de stad vestigen. Enkele bijgebouwen van de oude havezate bleven nog tot in de jaren twintig van de 20e eeuw bestaan, toen moesten ook zij voor een uitbreiding van het park verdwijnen. In 1917 gaf hij de architect Karel Muller opdracht een landhuis voor hem te ontwerpen in neoclassicistische stijl. Dit type landhuis werd destijds zeer gewaardeerd door zijn deftig en voornaam karakter. Karel Muller ontwierp in eerste instantie een blokvormig huis. Dit ontwerp kon schijnbaar echter niet geheel de instemming van de opdrachtgever krijgen zodat ook de architect Johan Wilhelm Hanrath bij het volgende ontwerp werd betrokken. Nu ontstond een huis op I-vormige grondslag dat duidelijke Engelse invloeden vertoont. Deze bouwstijl wordt ook wel de Um 1800 bouwstijl genoemd. In de woning is een zandstenen gedenksteen geplaatst, met in reliëf: Deze steen werd gelegd door Egbert ten Cate oud vijf jaar oktober 1919. Bij het huis horen twee identieke dienstwoningen, pandjes zonder verdieping onder schilddaken en een koetshuis met dienstwoning. Het laatste is eveneens een eenlagig pand met een pannen zadeldak en diverse architectonische stijlkenmerken in de vormgeving.

Aan de bekende tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer werd verzocht een ontwerp voor het omringende park te maken. Het uitgangspunt van zijn ontwerp was dat het huis en het omringende park één geheel moesten vormen. Om dit te bereiken ontwierp hij achter het huis een hierbij aansluitende geometrische tuin met rozenperken en loodrecht op het huis aanlopende paden. Verder verwijderd van het huis werd, hierbij gebruikmakend van aanwezige natuurlijke elementen, voor een landschappelijke aanleg gekozen met slingerende paden, boomgroepen en waterpartijen. Ook de uitbreiding van het park in 1926 was van de hand van Springer.

Foto: Creative Commons – Michiel1972.

De Bellinckhof is rijksbeschermd als complex historische buitenplaats met  diverse complexonderdelen.

Toegankelijkheid

Buitenplaats De Bellinkckhof is om privacy-redenen niet voor publiek toegankelijk. Het huis is echter goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni