De geschiedenis van Wester-Amstel gaat terug tot in de 17de eeuw: in 1662 kocht Nicolaas Pancras hier twee naast elkaar liggende boerderijen. Hij liet de boerderijen slopen en er een nieuw huis neerzetten. Het bezit kreeg de naam Wester-Amstel, wegens de westelijke ligging aan die rivier.
Pancras was meer dan eens burgemeester van Amsterdam en lid van de Amsterdamse Kamer van de VOC. In die laatste functie mocht hij een naam geven aan een VOC-schip, waarbij hij koos voor de naam Wester-Amstel.
In de tuinaanleg zijn elementen uit verschillende periodes bewaard gebleven. Er zijn delen die waarschijnlijk uit de 17de eeuw dateren, zoals de omgrachte boomgaard en de omgrachte moestuin. Een patroon van slingerpaden stamt uit de 19de eeuw, toen een aanleg in Engelse landschapsstijl werd gerealiseerd. Bijzonder is het toegangshek in Lodewijk XV-stijl, dat een van de weinige bewaard gebleven oorspronkelijke toegangshekken met bijbehorende pijlers aan de Amstel is.
Wester-Amstel is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’ met diverse complexonderdelen.
Foto: Creative Commons – Ahdevries.
Toegankelijkheid
Het park van Wester-Amstel is gratis toegankelijk. De openingstijden zijn te vinden op de website van de buitenplaats.
Het huis is doorgaans niet opengesteld. Er worden echter wel diverse activiteiten georganiseerd, zoals exposities, concerten en lezingen.