Nieuwerhoek

Buitenplaats Nieuwerhoek is in de 17de eeuw gesticht door de familie Van Hoek. Deze familie kocht boerderijen langs de Vecht, die zij vervolgens lieten ombouwen tot fraaie buitenplaatsen.

Het werd tot onderdeel van de reeks buitenplaatsen langs de Vecht. Omstreeks 1827 liet W.P. Pook van Baggen het huis verbouwen. Onder andere de huidige vensterindeling en witte pleisterlaag dateren uit deze tijd. Ook breidde Pook van Baggen Nieuwerhoek uit met een terrein dat tot buitenplaats Ruygenhof behoorde. Hier liet hij een aanleg in landschapsstijl realiseren, met slingerpaden, een gazon en een bos.

Het interieur van het huis is gedecoreerd met stucwerk van de beeldhouwer Jan van Logteren (1709-1745). Samen met zijn vader Ignatius verzorgde hij de decoraties op verschillende buitenplaatsen. Tegen het huis werd in 1914 een halfronde serre gebouwd. Deze wintertuin is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam in Nederland.

Nieuwerhoek is rijksbeschermd als  ‘complex historische buitenplaats’ met  diverse complexonderdelen.

Foto: Creative Commons – HenkvD.

Toegankelijkheid

Buitenplaats Nieuwerhoek is om privacy-redenen niet voor publiek toegankelijk. Het huis is wel zichtbaar vanaf de openbare weg.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni