Oolde

Het hoofdgebouw van de historische buitenplaats Oolde werd in 1663 gebouwd op enige afstand van een bestaand huis. Omdat het al bestaande huis de naam ‘Old-Oolde’ droeg, heette het nieuw gebouwde huis in eerste instantie ‘Nijenhuis’, dat nieuw huis betekent. In 1848 verenigde de toenmalige eigenaar beide terreinen tot Oolde.

In 1871 werd er een tuin in gemengde stijl aangelegd naar plannen van de tuinarchitect Hendrik Copijn. Karakteristiek voor de gemengde stijl is een combinatie van (Franse) symmetrische elementen en een (Engelse) landschappelijke aanleg. Het landschappelijke gedeelte van Oolde kenmerkt zich door een slingerend padenpatroon en een grote, grillig gevormde vijverpartij met een eilandje en een schiereilandje. De (voormalige) bloementuin werd in een symmetrische stijl aangelegd, waarvan thans de rechthoekige structuur nog resteert. Oudere formele elementen bleven behouden, zoals de 17de-eeuwse toegangslaan en restanten van enkele beukenlanen.

Oolde is rijksbeschermd als  ‘complex historische buitenplaats’ met  diverse complexonderdelen.

Foto: Creative Commons – Kasteelbeer.

 

Toegankelijkheid

Het landgoed is opengesteld voor publiek.

Het huis en de directe omgeving zijn om privacy-redenen niet toegankelijk voor bezoekers. Het huis is echter goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni