Schatzenburg

De historische buitenplaats Schatzenburg is in 1698 als zomerverblijf gebouwd op het erf van de boerderij Brantsmazate. De tuin is al een jaar eerder aangelegd. De opdrachtgevers waren dr. Hermannus Huber, zijn vrouw Elisabeth de Hertoghe en zijn inwonende ongetrouwde zwager Christiaan de Hertoghe. In 1725 werd het huis fors verbouwd en uitgebreid voor zoon Ulrich Joan Huber en ging de boerderij naar de andere kant van de weg. Aan het uiterlijk van het huis is nadien weinig meer veranderd. Schatzenburg is nog altijd verbonden met de familie Huber.

Het huis is een rechthoekig gebouw met drie woonlagen en een zolder. De bel-etage is de belangrijkste verdieping en is gedecoreerd in een Friese variant van de Marot-stijl. Aan de achterkant bevindt zich een lagere uitbouw. De oranjerie is in 2014 opgetrokken ter plaatse van een 19de–eeuwse voorganger.

Het aanvankelijk geometrische park kreeg omstreeks 1840 een landschappelijke aanleg. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Lucas Pieters Roodbaard. In 2000 is het park uitgebreid.

Schatzenburg is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’ met diverse complexonderdelen.

Toegankelijkheid

Schatzenburg is om privacy-redenen doorgaans niet toegankelijk voor publiek. De tuinen zijn echter wel opengesteld op Open Monumentendag.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni