Nijenhuis

De kern van de huidige historische buitenplaats Nijenhuis wordt gevormd door een eeuwenoud hoofdhuis. Het centrale deel van dit bouwwerk werd in 1662 voltooid naar ontwerp van de vermaarde Amsterdamse architect Philips Vingboons. Eeuwen later werd het huis uitgebreid met twee torens aan de voorzijde (1860) en twee vleugels aan de achterzijde (1914).

Rond het hoofdgebouw ligt een uitgestrekt park in landschapsstijl met kronkelige waterlopen, slingerende wandelpaden, ruime gazons en gevarieerde boomgroepen.

De buitenplaats is al sinds 1799 in het bezit van de familie Schimmelpenninck. Een bekend lid van deze familie is Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), die in het begin van de 19de eeuw lange periodes op Nijenhuis woonde. Gedurende zijn leven speelde hij een belangrijke rol in de politiek. De Franse keizer Napoleon benoemde hem in 1805 zelfs tot raadpensionaris (staatshoofd) van de Bataafse Republiek; een republiek die het grootste gedeelte van het huidige Nederland omvatte.

Nijenhuis is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’ met diverse complexonderdelen.

Foto: Creative Commos – Doyler.

Toegankelijkheid

In het huis is alleen de zogenaamde ‘historische afdeling’ te bezoeken door middel van een rondleiding. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Stichting Rutger Jan Schimmelpenninck (www.stichtingrjs.nl).

De parkaanleg rond het huis is doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar soms worden er rondleidingen gehouden. Het omringende landgoed is wel opengesteld voor fietsers en wandelaars.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni