De historische buitenplaats Ipenrode behoort tot een groep Kennemer buitenplaatsen van een bescheiden omvang, waarvan er inmiddels veel zijn verdwenen.
Ipenrode is waarschijnlijk voortgekomen uit een boerderij die Voorkoekoek heette. In 1716 werd deze boerderij gekocht door de Haarlemse burgemeester Abraham Guldewagen. Niet lang daarna – in 1733 – werd hier het huidige hoofdhuis van Ipenrode voltooid. De opdrachtgever was François Aernout Druyvestein. Hij was woonachtig in Haarlem en gebruikte Ipenrode als buitenplaats. Latere bezitters waren onder andere Amsterdamse en Haagse regenten en kooplieden.
Het hoofdgebouw is bereikbaar via een oprijlaan uit de 18de eeuw. Een aantal beuken langs deze laan is bewust gekapt, zodat er zichtassen vanaf het huis zijn ontstaan. Verder is er sprake van een 17de-eeuwse structuur van een weiland en sloten. In de 18de en 19de eeuw is hier een park in landschapsstijl, met kronkelende lanen, een bochtige vijverpartij en een parkbos, aan toegevoegd.
Ipenrode is rijksbeschermd als complex historische buitenplaats met verschillende complexonderdelen.
Foto: Creative Commons – BoH.
Toegankelijkheid
Buitenplaats Ipenrode is om privacy-redenen niet voor publiek toegankelijk. Het huis is echter goed zichtbaar vanaf de openbare weg.