Bijstein

De oorsprong van de huidige buitenplaats gaat terug tot het midden van de achttiende eeuw. Op de locatie van de huidige buitenplaats stond aanvankelijk de boerderij Bollengoed. Deze boerderij was horig aan het klooster Abdinghof in Paderborn. In 1619 werd de boerderij ‘gevrijd’ en kwam als leen terecht bij Reyner van Arler, de  schout van Putten. Het was lange tijd in bezit van het schoutengeslacht Van Arler.

Begin 18e eeuw werd de boerderij uitgebouwd tot een woonhuis. Rond 1740 werd Heribert Hagen eigenaar van het goed.

Eind 18e eeuw was het huis in bezit van F.H.A.P. van Erckelens. Deze rentenier woonde in Harderwijk en gebruikte Bijstein als zomerverblijf.

Rondom het huis was een formele parkaanleg met een rechtlijnige indeling. In de 19e eeuw werd het park heringericht in de landschapstijl.  Mogelijk is toen ook het koetshuis gebouwd.

In 1927 liet eigenaar Mathieu Lambert van Geen, burgemeester van Putten, het destijds bepleisterde gebouw uitbreiden met een tweede vleugel. Dit gaf het huis een symmetrische opzet.

Op het terrein bevindt zich een omgrachte kasteelbelt en de resten van een oude beukenloofgang.

Bijstein is rijksbeschermd als ‘complex historische buitenplaats’ met 3 complexonderdelen: het hoofdhuis, het koetshuis en de aanleg van tuin en park.

Het is niet toegankelijk voor publiek.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni