Rupelmonde

Rupelmonde is een historische buitenplaats die is gelegen aan de rivier de Vecht. Het huis werd in het midden van de 17de eeuw gebouwd. In de daaropvolgende eeuw – in 1768 – vond echter een ingrijpende verbouwing plaats. Dit gebeurde in opdracht van het echtpaar Jacob Berthon en Benina Sophia Bols. Aan de achterzijde – de Vechtzijde – van het huis werd toen een groot deel aangebouwd. De nieuwe achtergevel werd voorzien van een opvallende bekroning: een ornament met familiewapenschilden en twee liggende figuren, voorstellende Neptunus en Mercurius.

Rupelmonde dankt haar naam aan Hermannus Bols, die het goed van 1720 tot 1752 in bezit had. Toen hij de buitenplaats verwierf, werd het nog Bereveld genoemd. Hermannus wijzigde deze naam in Rupelmonde; hij vernoemde het buiten naar de gelijknamige Belgische plaats waar de familie Bols vandaan kwam.

Rupelmonde is rijksbeschermd als  ‘complex historische buitenplaats’ met  diverse complexonderdelen.

Foto: Creative Commons – Johan Bakker.

Toegankelijkheid

De buitenplaats Rupelmonde is om privacy-redenen niet voor publiek toegankelijk. Het huis is echter goed zichtbaar vanaf openbare wegen: de voorzijde is te zien vanaf de Rijksstraatweg; de achterzijde vanaf het Zandpad aan de overkant van de Vecht.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni