Vosbergen

Buitenplaats Vosbergen is de kern van een adellijk goed, gevormd door een edelmanshuis met bijbehorende gebouwen en terrein. Vosbergen behoort tot de weinige bewaard gebleven edelmanshuizen uit de tijd rond 1600. Het park zou het enige zuiver in zijn karakter bewaarde voorbeeld zijn van een eenvoudige aanleg met een formeel (barok) lanenstramien.

Het terrein bevat een bij de voormalige watermolens behorend stelsel van waterbekkens. De molens maakten papier uit oude kleren (lompen).

Het goed Vosbergen is ontstaan uit een omvangrijk bezit aan landerijen o.a. in Heerde, in handen van Peter en Geerlich Doys, magistraten uit Deventer. Geerlich’s Heerder bezittingen kwamen bij testament in handen van zijn achterkleindochter en haar man Gerrit Krijt. Het is waarschijnlijk pas hun zoon, die het huis bouwde, dat het jaartal 1623 in de gevel draagt. Op een kaart van Jacob van Geelkercken uit 1636 staat het huis voor het eerst afgebeeld.

Het huis wordt particulier bewoond door de zoveelste generatie uit de familie, die het sinds 1715 in beheert.

Vosbergen is rijksbeschermd als  ‘complex historische buitenplaats’ met  de volgende complexonderdelen: het hoofdhuis, het terras, parkaanleg, bouwhuis, beeld van Jupiter, duiventil, boerderij, schuur, hooiberg, tuinmanswoning en molenaarshuis.

De paden van het landgoed zijn toegankelijk voor wandelaars.

Het is te huur voor feesten, vergaderingen, trouwerijen etc.

 

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni