Weldam

Landgoed Weldam werd rond 1380 voor het eerst genoemd. Een aantal decennia later, in 1415, werd het verkocht aan Johan Sticke. Sindsdien is het altijd door vererving naar de opeenvolgende eigenaren gegaan.

Het huidige huis kwam in etappes tot stand. Zo dateert het rechthoekige achterste gedeelte uit de 16de eeuw. De zijvleugels werden in de 17de eeuw gerealiseerd. Na 1879 werd het huis verbouwd door de Engelse architect William Samuel Weatherley. Aan de achterzijde verrezen toen de vierkante en de achtkantige toren. Weatherley maakte ook het ontwerp voor de kapel (1900) op het landgoed, in Engelse, neogotische stijl.

Het huis is omgeven door een geometrische tuin, onder andere ingevuld met borders, een berceau en een doolhof. Ook zijn er elementen uit een landschappelijke aanleg aanwezig, zoals slingerpaden en een parkbos.

Het landgoed telt verder een groot aantal 19de-eeuwse boerderijen, herkenbaar aan de vensterluiken met de kleuren geel en zwart.

Weldam is rijksbeschermd als complex historische buitenplaats met verschillende complexonderdelen.

Foto: Flickr – Creative Commons – Esther Westerveld.

 

Toegankelijkheid

Het landgoed is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

De tuin is in de zomer op werkdagen tegen een kleine betaling te bezoeken. Meer informatie (openingstijden, entreeprijzen) is te vinden op de website www.weldam.nl.

Het kasteel is om privacy-redenen niet toegankelijk.

Website

Opening hours

Loading...

PHOTO GALLERY

recent bezichtigde buitenplaatsen

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni